top of page

Cianotipia

  • Maura muñoz
  • 15 dic 2019
  • 8 Min. de lectura

1r paper


Tira de temps 


Tipos de paper: Canson 250 grams.

Paper de marca, són una alternativa a la tradicional paper artesanal, però amb un preu més competitiu. Normalment són elaborats per fàbriques de paper que produeixen productes per aquarel·la amb diferents tipus de gruix i mida. L'avantatge és que les seves característiques es mantenen en la mateixa sèrie, podent-nos adaptar a un tipus de paper concret sense por de que la següent fulla sigui diferent. Se solen vendre per unitats o per blocs. La contra és que solen marcar cada paper són el segell de fabricant, sent modest o invasiu en alguns casos.

Temps: Aquesta pràctica la vaig fer a classe i vaig  tardar uns 10 minuts. Vaig anar esperant 2:30 minuts per destapar cada part. Cada cop que passava una columna li treia uns 0:30 minuts per a que quedes amb l’efecte de difuminat.

Descripció: Com bé diu el títol, es tracta de la pràctica de la tira de temps, aquesta pràctica consisteix en dividir el paper en 9/ 10 líneas, columnes o apartats en el quals s'havia d’anar veient diferents tons de cianotipia, aconseguint un degradat de colors. En el meu cas vaig decidir anar destapant cada columna amb l’ intenció de que cada apartat anes quedant més clar que l’anterior. 
Es pot veure un canvi de tons a mesura que va baixant el paper, encara que no he aconseguir els nou, ja que els tres últims apartats han quedat totalment blancs, segurament per haberlos col·locat molt poca estona sota el sol, provocant que al passar l’aigua s'emporti la majoria de la cianotipia. A més també comentar que per la part central sobretot, es pot veure con una especie de taca provocada per no haver esperat suficiente a que el producte acabes de secarse, creant aquesta taca com difuminada, semblant a la textura d’un núvol. 

2n paper ( 4 papers diferents ) 


Tipos de paper: 250 grams de la marca, “cézanne” 
Torna a ser un paper de marca, concepte ja explicat en l’anterior punt. 
Paper de gra mitjà: Sens dubte, el més utilitzat. Ens permet abastar tot tipus de projectes, des dels que requereixen gran detall fins als de línies generals. La majoria de blocs de paper d'aquarel·la utilitzen aquest tipus de gra i són els més recomanats per als artistes, independentment del seu grau d'experiència.
Així doncs, aquesta opció segueix sent la més equilibrada i versàtil.

Temps: Aquesta pràctica en concret també la vaig realitzar a classe, i més o menys va estar al sol unes 2 hores. 

Descripció: Durant aquesta pràctica aviam de practicar amb diferents papers d'aquarel·la, per a l’hora de crear la cianotipia definitiva sapiguessim amb quin paper podría quedar millor. També haviem d'utilitzar el mateix objecte ja que lo important era el paper i veure com quedava la cianotipia en el mateix i era molt més fàcil veure-ho si utilitzavem cada cop el mateix objecte. 
En aquest cas vaig utilitzar una arracada amb forma d’aro, el qual destaca molt sobre el fons, ja que al deixar el paper tanta estona al sol vaig aconseguir un to de blau bastant potent. No van quedar cap resta de marques d’aigua, osigui que el producte estava vent sec a l’hora de colocarlo al sol. L'únic inconvenient que li trovo es que no es veu del tot la forma sencera de l’arracada, ja que a l’hora en que la vaig colocar segurament el sol li donava desde davant, de front i no de dalt, cosa que provoca que a la part superior i inferior es vegi més blanc, i a les cantonades una mena d’ombre, que fa la resta de l’aro. 

3r paper ( 4 papers diferents )


Tipos de paper: 100 grams de la marca “ Rhodia” 
Torna a ser un paper de marca, concepte ja explicat en el primer punt. 
Paper de gra fi: En general, el paper de gra fi sol quedar fora de les tècniques d'aquarel·la. Tot i així, se sol utilitzar per a treballs que requereixen un alt grau de detall. Al tenir textura, podem traçar cada pinzellada de forma única i sense obstacles, podent treballar amb gran llibertat.

Temps: Aquesta pràctica la vaig realitzar també un día de classe, pero no el mateix que l’anterior paper. En aquest cas també vaig deixar la cianotipia unes 2 hores al sol. 

Descripció: ( el motiu d'aquestes pràctiques està explicat en l’anterior punt) 
He utilitzat una arracada en forma d’aro, el fons fa que resalti molt més l’objecte, ja que en aquest cas ha quedat la forma molt bé, es veu sencer i amb tota mena de detalls ( la tanca). Per com ha quedat l’objecte podem dir que la pràctica s’ha realitzat al mij día, ja que la Lluc li venía de dalt fent que es vegi la forma rodona i no varíe deformada de l’arracada. 
També es poden veure unes marques aquoses a la part de baix i de dalt, ja que segurament la cianotipia no estava del tot seca. 

4rt paper ( 4 papers diferents )


Tipos de paper: 350 grams marca “canson” 
Paper de gra gruixut: En aquest cas, ens trobem davant d'un paper amb una textura molt marcada. De fet, passant la mà per sobre podrem detectar ràpidament el relleu dels solcs. S'elaboren amb gramatges elevador, cosa que facilita una gran absorció d'aigua. Per contra, se solen fabricar gairebé artesanalment, el que incrementi molt el preu. Això explica que es sol reservar aquest tipus de paper per a ocasions especials.

Temps: Aquesta pràctica la vaig realitzar a casa, portant de classe el paper amb la cianotipia i a cas el vaig deixar al sol 1:30 més o menys. 

Descripció: ( el motiu d'aquestes pràctiques està explicat en el segon punt) 
En aquest cas com que no tenia la mateixa arracada que havia utilitzat en les anteriors, vaig decidir colocar totes les altres arracades en forma d’aro que tenia i ordenar les de més petita a més gran, ficant un dintre de l’altre. 
També es pot veure que el resultar es bastant bo, no ha han marcas d’aigua, per tant es va secar de forma correcta i es poden veure perfectament les tres figures dels objectes, això també ens diu que segurament vaig colocar al mij día la cianotipia al sol, ja que no es veu cap mena d’ombre per tant el sol li donava desde dalt. 

5è paper ( 4 papers diferents )


Tipos de paper: 300 grams de la marca “arches”.
Paper de gra gruixut ( ja explicat en l’anterior punt ) 

Temps: Aquesta cianotipia la vaig fer justamente amb la tercera a classe, per això es que les dues més o menys tienen un resultat semblant. La vaig deixar unes 2 hores al sol.

Descripció: ( el motiu d'aquestes pràctiques està explicat en el segon punt) 
Com he comentar avans Aquesta cianotipia i la tercera tendrán un resultat semblant, ja que es van fer juntes. Tornem a tenir el problema de no secar bé el producte, que al estar encara moll provoca les gotes més blanquea que es veuen per el full. També podem veure com el fons és bastant fosc provocant que resalti l’objecte, el cual es veu perfectamente i sencer amb tanca i tot. 

6è paper (Tenyits)


Per tenyir has d’utilitzar aigua calenta o no queda el color al paper perquè no l’absorbeix. 

Tipos de paper: 100 grams de la marca “canson” 
Paper de gra fi: (explicat anteriorment) 

Temps: En aquest cas comentaré dos temps, el que ha estat sota el sol i el que ha estat tenyint-se. 
Sol: 2 h 
Tenyit: 4h

Descripció: Amb aquesta pràctica vem aprender a tenyir un mateix paper amb diferents tes o diferents begudes, com per exemple el café, que poguessin arribar a pintar el paper amb algún color característic, dependen de l’estona que el deixesis agafaría un to més fort o més clar.  L’objecte que he col·locat a la cianotipia es un tros de tela amb forats quadrats i una tos de plàstic amb uns cortas semblants.
En aquest cas vaig decidir de tenyir el paper amb café, va quedar un to com marronos, donant-li un aspecte com antic. 

7è paper (Tenyits)


Tipos de paper: 100 grams de la marca “canson” 
Paper de gra fi: (explicat anteriorment) 

Temps:  sol : 2h.       Tenyit: 4h 


Descripció:  En aquest cas com a objecte he col·locat unes arracades en forma d’aro, ordenades per tamany, es veu molt bé l’objecte i no ha ha senyals ni marques d’aigua, per tant es va quedar ben sec abans d'utilitzar lo. 
He utilitzat una tila per a tenyir  el full, en general ha quedat d’un to grugos molt clar, donant una sensació de paper antic o malgastat.

8è paper (Tenyits)


Tipos de paper: 100 grams de la marca “canson” 
Paper de gra fi: (explicat anteriorment) 

Temps: sol: 1h.      Tenyit: 3h 

Descripció: En aquest paper, he col·locat un tros de paper per ha fer la cianotipia, tampoc han quedat marques d’aigua i el fons ha quedat bastant fosc, resaltan el paper. 
He utilitzat un té de fruites del bosc, que ha deixat un color rosat o vermellos al paper, també han quedat com unes taques, ja que el té no venia en cap mena de bossa, per tant les pròpies fulles, han deixat marques més fosques on han estat en contacte directament amb el paper. 

9è paper (Transparències)


Tipos de paper: canson de 300 grams.
Paper de gra gruixut ( ja explicat en l’anterior punt ) 

Temps: 40 minuts al sol 

Descripció: Amb aquesta activitat buscàvem representar les diferents transparències que tenen els objectes, com gots, regles, etc. 
En aquest cas vaig decidir utilitzar una colonia, es veu com una línea justo el centre, que imagino que ha sortida per l’acumulació de llum, és a dir, tota la llum que li donava al pot, al ser de cierre l’acumulava al centre i ha format la línea. A més al deixar passar la llum pero no del tot, tampoc ha quedat un blanc pur, del paper, si no que ha quedat com blavós.
 

10 paper (Transparències)


Tipos de paper: canson de 300 grams.
Paper de gra gruixut ( ja explicat en l’anterior punt ) 

Temps: 40 minuts al sol. 

Descripció: ( explicació de la utilitat de l’activitat en l’altre punt) 
En aquest cas per representar les transparències he utilitzat dos objectes diferents, un regle i un bolígraf. Els dos es veuen clarament i sobretot en el exemple del regle es pot veure com ha han trossos més blancs, com els números , ja que está en pintats i no transparentes la llum, pero en sí el regle sí que la deixa passar una mica i provoca aquest color més clar que el fons pero que no arriba al Blanc pur dels números, això també passa amb el bolígraf.

11 paper (Transparències)


Tipos de paper: canson de 300 grams.
Paper de gra gruixut ( ja explicat en l’anterior punt ) 

Temps: 2 hores al sol. 

Descripció: ( explicació de la utilitat de l’activitat en l’altre punt) 
En aquest cas he utilitzat un got per representar les transparències, com podem veure es veu la silueta del cul del got lleugerament més clara, ja que el mateix deixa passar molt més la llum que no pas cap altre dels objectes que he utilitzat anteriorment, fent que el fons i el color en sí de la part de sota del got tinguin gairebé el mateix color, però clarament el got es una mica més clar, a més també si ens fixem podem veure una mica la silueta de la resta del got reflejada a un extrem (esquerra).  
La cianotipia no ha quedat amb gotes ni res per l’estil. 

12 paper (Final)


Tipos de paper: canson de 300 grams.
Paper de gra gruixut ( ja explicat en l’anterior punt ) 
He decidit utilitzar aquest tipus de paper ja que gracias a les altres practique he pogut descobrir què és el que absorbeix millor la cianotipia.

Temps: sol: 4 hores 

Descripció: En aquesta última practica he utilitzat dibuixos. 
És a dir, que he dibuixat en un vidre un sol i una lluna, intentan representar el temps, pero just al mig d'aquests dos dibuixos es troba una cadena que creua el full a banda i banda, aquesta cadena representa com em sento jo ara mateix amb el meu temps, és a dir, he intenta representar que el temps passa molt ràpid, pero encara que tu vulguis invertirlo en coses que estas desitjant fer o que et fan una mica més feliç, sempre tens obligacions i cadenas que vulguis o no et treuen part d’aquest temps.
També comentar que una de les còpies finals no em va acabar de quedar molt bé, ja que resulta que cuan baij anar a rentar la cianotipia molta va marxar deixant unes taques de gotes corregides per el full, pero dintre de tota el intento que vaig fe, va ser una de les que millor em van quedar. 

Entradas recientes

Ver todo

Comments


©2019 por Fonaments Diseny i TGP. Creada con Wix.com

bottom of page