FITXES OBRES 3r trimestre
- Maura muñoz
- 29 abr 2020
- 4 Min. de lectura
INFORMALISME - ANTONIO SAURA - BRIGITTE BARDOT

TÍTOL: Retrato imaginario de Brigitte Bardot
AUTOR: Antonio Saura
CRONOLOGIA:1962
TÈCNICA: oli sobre tela
MIDES: 210 x 195 cm
ESTIL: informalisme (nova figuració)
TEMA: Retrat del símbol sexual Brigitte Bardot
LOCALITZACIÓ: Espanya
DESCRIPCIÓ FORMAL:
A primera vista i sense conèixer el títol de la pintura, ningú diria que aquest és el retrat d'un "símbol sexual". Realitzat mitjançant pinzellades gruixudes, empastaments, esquitxats i raspats, i amb una paleta limitada als negres, grisos i marrons, el Retrat imaginari de Brigitte Bardot no ofereix similitud amb la diva cinematogràfica. No hi ha perspectiva i no és res figuratiu, la pinzellada varia depenent del color i la part que representa. Les figures s'alcen com a figures totèmiques, com ídols que emfatitzen el seu aspecte d'ídol al crear-se sobre aquest fons grisenc clar o fosc ja que segons el quadre juga amb la tonalitat, un fons sense matisos de color, homogeni. En efecte, la pintura respon menys a les convencions habituals respecte de la versemblança de el retrat que a la imaginació del pintor; una imaginació material més que analògica.
TEMÀTICA:
Brigitte Bardot com a motiu pictòric ens remet a la iconografia de l'art pop, que va abeurar en les estrelles de cinema i la música, i en els productes de consum massiu. Però en comptes de reproduir la icona sexual, Saura va implementar una mena d'immersió brutal de la diva francesa vinguda de l'cel·luloide i les revistes d'actualitats a la materialitat vigorosa de la nova figuració. El seu lema era "pintar com una forma de viure, de adonar-se que realment es viu". En efecte, les figures representades semblen configurar-se com a resultat d'una baralla de l'artista amb els seus materials sobre la tela.
EXPRESSIONISME ABSTRACTE ESPACIALISTA - MARK ROTHKO - BLAU I GRIS

TÍTOL: Blau i Gris
AUTOR: Mark Rothko
CRONOLOGIA: 1970
TÈCNICA: Acrílic
MIDES: (203.3 × 175.5 cm.)
ESTIL: Expressionisme abstracte espacilista
TEMA: Mort
LOCALITZACIÓ: EEUU
DESCRIPCIÓ FORMAL:
Simplement, és un rectangle ample blanc amb la vorera indefinida i a la part inferior veiem un rectangle blau marí sobre un fons grisós. Ombres i llums que creen un paisatge -interior en aquest cas-, una representació pictòrica de la desolació amb aquesta línia d'horitzó lliscant d'una vora a l'altre de la pintura, aquesta separació que transmet una fosca tensió, una sensació de bellesa mòrbida, com una bella marxa fúnebre.
TEMÀTICA:
Rothko s'estava morint per dins. Uns dies més tard s'acabaria suïcidant a primeres hores del matí d'el 25 de febrer de 1970. Portava anys arrossegant una horrible depressió, a part d'aquesta aneurisma d'aorta, que l'havia deixat gairebé invàlid, i per descomptat l'abandonament de la seva dona Mell i un voluntari aïllament de tot el món, amics més que ningú. Malgrat tot va seguir pintant. Sense importar que el seu art passés de moda i fora oblidat pels arrogants i frívols pintors pop que escopien sobre el seu misticisme i serietat. Mai havia tingut una gran estima per la fama, que va haver de patir. Va ser un d'aquells pobres famosos que van pagar un preu molt alt per la seva immortalitat. Però va seguir pintant perquè encara sense ganes de viure, mai va perdre les ganes de crear.
POP ART - DAVID HOCKNEY - EL GRAN CAPBUSSÓ

TÍTOL: El gran capbussó
AUTOR: David Hockney
CRONOLOGIA: 1967
TÈCNICA: Acrílic sobre llenç
MIDES: 243,8 cm x 244 cm
ESTIL: Pop Art
TEMA: arquitectura/paisatge
LOCALITZACIÓ: Los Angeles
DESCRIPCIÓ FORMAL:
Hockney deixa la vora de la tela sense pintar. Els colors que utilitza són totalment plans, sense gradacions tonals. Per aconseguir aquest efecte tan uniforme, va haver d'aplicar la pintura amb un corró i després pintar la resta de detalls a pinzell: els reflexos d'altres edificis en les finestres, la cadira, les Almeras, l'herba i l'esquitxada de l'aigua, que és l'element més realista de la composició. El que més li interessava a l'artista d'aquesta obra era el contrast entre la permanència de la casa i la immediatesa de l'esquitxada, que a penes dura uns instants (i que lògicament va copiar d'una fotografia).
TEMÀTICA:
La primera mudança de Hockney a Los Angeles el 1964 (la seva llar permanent des de 1978) resulta ser un moment clau en la seva vida artística, inspirant-se en l'extravagant i ociós món californià. En el quadre es pot apreciar el moviment de l'aigua al capbussar a la piscina un nedador que no veiem. Una solitària i buida cadira prop d'un finestral, i el capbussat que acaba de passar són les úniques claus de vida dins d'un món fantasmagòricament desolat i fred, tot i ser un dia completament clar i d'un sol intens.
ART CONCEPTUAL, PERFORMANCE - SANJA IVEKOVIC - MAKE UP MAKE DOWN o FIGURE & GROUND o ALERTA GENERAL: TELENOVELA

TÍTOL: Make up make down
AUTOR: Sanja Ivekovic
CRONOLOGIA: 1978
ESTIL: art conceptual
TEMA: les activitats privades i personals
LOCALITZACIÓ: Venecia
DESCRIPCIÓ FORMAL:
Make up Make down és un vídeo en color de nou minuts de l'artista croata Sanja Ivekovic. La càmera es fixa en una captura estàtica centrada en el cos superior de l'artista, però excloent el cap. Durant la durada de la pel·lícula, l’artista aplica diversos productes cosmètics, però com que la cara de l’artista no es mostra mai, només la veiem manejar el maquillatge, que fa lentament i deliberadament. Ivekovic acaricia els cosmètics de manera íntima: passa les mans amb amor per damunt d’una ampolla de loció i un pot de pols, acaricia la punta d’un delineador d’ulls i fa girar de forma suggerent un pintallavis en el seu cas.
TEMÀTICA:
D’aquesta manera, el vídeo es correspon amb el treball d’altres artistes i pensadores feministes que pretenien compartir experiències privades entre elles. Tot i això, també paral·lelitza la crítica feminista de l’associació naturalitzada entre dones, feminitat i bellesa. L’ús de vídeo i monitor de televisió d’Ivekovic subverteix la representació de les dones als mitjans de comunicació mitjançant la retenció d’una imatge de la cara.
Comments